Test of je stramme kuiten hebt

Doe de test om te zien of je stramme kuiten hebt!

Ga op één knie voor een muur zitten. Plaats je andere voet op een vuist en duim afstand van de muur. Probeer nu met je knie de muur aan te raken zonder dat je hiel van de grond komt.

Foto van een vrouw die test of ze stramme kuiten heeft. Ze zit op één knie voor een muur met haar andere voet voor haar.

Hiervoor moet je je enkel ver kunnen uitstrekken. Als je kuitspieren stram zijn, zal het niet lukken om je hiel op de grond te laten staan.

Test of je stramme kuiten hebt aan beide benen.

Kan je de muur aanraken zonder dat je hiel van de grond komt? Perfect! Dat wijst erop dat je best wel flexibele kuitspieren hebt.

Komt je hiel wel van de grond? Dan zijn je kuitspieren waarschijnlijk wat verkort. De oplossing hiervoor is om deze terug te gaan verlengen.

Dat kan je doen door eerst te foamrollen en dan te stretchen.

Neem een foamrol, plaats die onder je onderbeen en rol de lengte van je kuit af. Als je een gevoelig punt vindt, mag je dit even aanhouden. Met een foamrol zet je druk op een ‘knoop’ in je spieren. Hierdoor ontspant de spier en zal de pijn afnemen.

Nadat je met je foamrol gerold hebt, kan je je kuitspier stretchen.

Dit kan je op twee manieren doen.

De eerste manier is door een foamrol tegen de muur te leggen, je voet zo ver mogelijk erop te plaatsen, dus dat je hiel heel dicht bij de rol staat en je been goed gestrekt te houden.

De tweede manier is door je handen tegen een muur te plaatsen, een grote stap naar achter te nemen en je been gestrekt te houden.

Zorg bij beide stretches ervoor dat je je kuitspieren voelt rekken.

Zo test je of je stramme kuitspieren hebt.

Wil je nog meer zo’n praktische bewegingstesten uitvoeren? Zodat je nog meer over je lichaam te weten komt? En wil je dan de juiste oefeningen meekrijgen om je spieren terug te lengen en te verstevigen? Contacteer me dan om jouw personal training in Brasschaat op te starten!

Zwangerschap en buikspieren

Je buikspieren krijgen heel wat te verduren tijdens je zwangerschap. 

De impact van de zwangerschap op je buikspieren

foto van een baby in een buik. Door de roeiende baby komt er rek op de buikspieren te staan. De werking van de buikspieren zal afnemen en er ontstaat diastasis recti. Pas je bewegingen aan, kom zijdelings recht zodat je niet op je rechte buikspieren trekt.

​Ze komen op rek te staan waardoor hun werking zal afnemen. Ze kunnen niet meer volledig aanspannen zoals dat vroeger wel ging. 
​Hiermee moet je rekening houden tijdens je zwangerschap. Je zal voelen dat je dit automatisch moet doen omdat je de kracht mist. Gewoon rechtop komen, gaat niet meer.

​Lig je op je rug, draai dan eerst op je zij en duw je met je handen omhoog.
​Zo belast je je buikspieren niet onnodig. 

​Doordat je baby groeit, moet er plaats gemaakt worden. De twee helften van de rechte buikspieren gaan verder uit elkaar gaan. Het bindweefsel hiertussen (de linea alba) wordt groter. Dit wordt de diastasis recti genoemd oftewel de diastase. 
​Dit is een normaal verschijnsel en is noodzakelijk bij een zwangerschap. 

Rek op je buikspieren

Foto van de rechte buikspieren om te beschrijven wat de linea alba en diastasis recti is. De buikspieren bestaan uit rechte buikspieren die aan elkaar hangen met de linea alba. Als je zwanger bent, gaan deze helften verder uit elkaar en ontstaat de diastasis recti.

​Na de zwangerschap hebben je buikspieren en je linea alba tijd nodig om volledig te herstellen en terug aan kracht te winnen. Geef je lichaam deze tijd opdat een volledig herstel mogelijk is. 

​Het is zelfs mogelijk dat je na een jaar na de zwangerschap nog een vergrote diastase hebt. Dit is doorgaans geen probleem. Je kan zelf testen hoe je buikspieren functioneren. Ga op je rug liggen met je buik ontbloot. Hef je hoofd en schouders op en kijk naar je buik. Ontstaat er een bult in het midden van je buik? Dat verschijnsel heet doming. Het kan ook voorvallen dat er eerder een inkeping ontstaat. In beide gevallen is het aangeraden om gerichte buikspieroefeningen uit te voeren.  Raadpleeg een arts of kinesist die jou hierbij kunnen bijstaan.

Sporten na je zwangerschap

Wil je na je zwangerschap terug beginnen sporten? Doe dit op een veilige manier. De beste manier is om samen te werken met een personal trainer. Neem contact met me op om je training zo snel mogelijk op te starten!

Balansoefeningen zijn voor iedereen belangrijk

Balansoefeningen zijn voor iedereen belangrijk, niet alleen voor oudere mensen die groter risico hebben op vallen. 

​Voor iedereen is het belangrijk je balans en evenwicht te kunnen houden. 
​Stap je van de dijk in het zand van het strand, wil je niet zomaar omver vallen. 
​Je lichaam moet de juiste spieren aanspannen om die verandering van ondergrond op te vangen zodat je mooi rechtop blijft staan. 

Voordelen van balansoefeningen

Je balans trainen heeft veel voordelen. Het helpt de spieren rond je gewrichten sterker te maken. Als je op één been een oefening uitvoert, komt daar meer druk op te staan dus moeten je spieren harder werken. 

​Je verbetert je neuromusculaire efficiëntie. Dit wil zeggen dat de juiste spieren op de juiste moment aanspannen. 

Nu het duidelijk is dat balansoefeningen belangrijk zijn, geef ik hieronder enkele oefeningen mee.

Balansoefeningen


Als je nieuw bent in balansoefeningen kan je starten met oefeningen op één been uit te voeren. Zodra je dit onder controle hebt, kan je de ondergrond onstabiel maken door op een kussen, een foam pad of een bosu ball te staan. 

​Voorbeeld van opbouwen: 
Plank: 
​​Plank op handen met beide voeten op de grond
​Plank op handen met één been omhoog
​Plank met handen op bosu ball (ronde gedeelte) en beide voeten op de grond
​Plank met handen op swiss ball en beide voeten op de grond 

​Squat:
​Gewone squat met beide voeten op de grond
​Squat op één been op de grond 
​Squat met twee voeten op een foam pad
Squat met twee voeten op een bosu ball (ronde gedeelte) 

Een personal trainer of fitness coach kan je helpen met het opmaken van een volwaardig trainingsprogramma. Woon je in de buurt van Brasschaat en wil je graag personal training volgen bij mij? Dat kan! Stuur me een bericht!

Spiervezels en de impact van je training

De type spiervezels in je spieren hebben een grote impact op je training. Een spier bestaat uit verschillende spierbundels. In die spierbundels zitten spiervezels. Er zijn twee type spiervezels.

Een getekende doorsneefoto van een spier waarin je duidelijk ziet dat spieren opgebouwd zijn uit spierbundels waar spiervezels in zitten. Er zijn twee type spiervezels. Dit heeft een grote impact op je trianing.

Type spiervezels

​Je spieren bestaan uit spiervezels. Er zijn twee soorten spiervezels.
​Type 1: Deze staan voor uithouding, ze kunnen lang werken maar zijn niet heel krachtig.
​Type 2: Dit type kunnen we nog opsplitsen in type 2a en type 2b. Waarbij type 2b heel krachtig is maar heel snel vermoeid! Type 2a heeft een iets langere uithouding maar is ook beter in het leveren van kracht dan uithouding. 

Impact op jouw training

Als je dit weet, weet je welke impact jouw type training heeft op de spiervezels in je spieren. Alle oefeningen waarbij jij veel herhalingen doet en je dus beroep doet op je uithouding, train je type 1 spiervezels. 
​Alles wat explosief is, veel kracht vereist en je niet lang kan volhouden, zijn type 2 spiervezels. 
​Train beide spiervezels om een complete training te hebben! 

​Sta je in het begin van je trainingsparcours, focus dan vooral op uithouding. Eerst zorgen dat je kan wandelen voordat je gaat sprinten. Om zeker te zijn dat je op een goede manier sport, kan je het beste met een personal trainer samenwerken of laat je begeleiden door een medewerker in je fitness!

Trainen met een personal trainer

Woon je in Brasschaat, Schoten, Kapellen, Sint-Job,… en wil je personal training bij mij opstarten? Dat kan! Stuur me even een e-mail en we bekijken wat mogelijk is!

Trainen om zwangerschapskwaaltjes te voorkomen

Trainen om zwangerschapskwaaltjes te voorkomen.

Trainen om zwangerschapskwaaltjes te voorkomen? Wat houdt het in?

Houding is heel erg belangrijk tijdens een zwangerschap. Hier komen veel zwangerschapskwaaltjes uit voort. Om een goede houding aan te houden, moet je voldoende sterke spieren hebben. Trainen voordat je zwanger wordt en tijdens je zwangerschap is dus zeker een goed idee!

Doe dit op een verantwoorde manier en train met een personal trainer die weet waar die mee bezig is.

Je houding tijdens een zwangerschap is heel belangrijk.
​Je lichaamszwaartepunt verandert doordat je baby groeit en je buik zwaarder wordt. 

​Je kan de neiging hebben om dit te compenseren door met een holle rug te gaan staan. ​Je kent het wel, de hoogzwangere dame die met haar handen op haar onderrug rondwandelt.🤰

​Door deze houding ga je veel druk zetten op je onderrug. Dat kan voor lage rugpijn zorgen. 

​Zorg ervoor dat je rug, schouders en nek neutraal blijven.🧍‍♀️
​Je zal minder last krijgen van onderrugpijn omdat je buikspieren het gewicht van de baby mee dragen. Je bekkenbodemspieren kunnen ook beter werken in deze houding. 

Houding en impact op de ligging van de baby

Een foto van twee zwangere vrouwen. De houding van de vrouwen is verschillend. De eerste vrouw staat met een holle rug en de baby leunt heel fel naar voor, zet zo druk op de buikspieren. De tweede vrouw heeft een mooie houding en de baby ligt veel beter uitgelijnd. Een tip die ik als personal trainer kan geven is om te trainen om zwangerschapskwaaltjes te voorkomen.


​Op de afbeelding  is het duidelijk dat een goede neutrale houding een positief effect heeft op de ligging van je baby. Je baby ligt mooi klaar om geboren te worden, terwijl als je met een holle rug staat, de zwaartekracht meer zijn werk doet en de baby meer naar voor ligt. 

Training voor en tijdens je zwangerschap

​Je kan je lichaam klaar maken voor een zwangerschap door op voorhand goed je buikspieren te trainen. Zo zijn ze sterk om het gewicht van de baby te kunnen dragen.💪 Laat je hierbij begeleiden door een personal trainer gespecialiseerd in pre- en postnatale training.

​Tijdens je zwangerschap kan je geen buikspiertraining meer doen omdat je buikspieren op rek komen te staan en hun werking afneemt. 


​Wel kan je je posterieure keten versterken. Dit is je achterzijde, dus je rug-, schouder- en bilspieren. Zij zorgen er allemaal mee voor dat je stevig rechtop kan staan.

​Sta je met een holle rug, dan kan je je bilspieren niet aanspannen.🍑 Probeer maar eens. 
​​Dus ook die spieren kan je goed gaan trainen! 

​Trainen met een personal trainer


​Laat je begeleiden door een personal trainer. Woon jij in de buurt van Brasschaat, contacteer me nu voor jouw pre- en postnatale training! Zo kunnen we samen op een juiste manier trainen om zwangerschapskwaaltjes te voorkomen!

Progressie maken in je training

Hoe kan je progressie maken in je training?

Om te kunnen groeien, moet je jezelf uitdagen. Als je je niet uitdaagt, zal je geen progressie maken in je training.  
​​Elke dag hetzelfde toertje rond de blok lopen aan dezelfde snelheid, gaat je niet fit maken. ​Super dat je dat doet! Je bent in beweging, maar dit zal je niet klaarstomen om de 10miles mee te lopen. 
​​Een goed opgebouwd trainingsschema is belangrijk om vooruitgang te kunnen maken. 

​Bijvoorbeeld, jij doet altijd een chest press met twee dumbells van 5kg voor 15 herhalingen, 2 sets. Bijgevolg zal je lichaam zich hieraan aanpassen en je borstspieren worden sterker. Eens dit is gebeurd en je blijft die setjes doen zoals je ze altijd deed, zal er niets meer veranderen. Verhoog je gewicht naar bv 7,5kg per dumbell en doe 10 herhalingen voor 3 setjes. 

​Bijvoorbeeld, jij loopt altijd 9km aan 10km/h. Loop eens 12km aan 9km/h of 5km aan 11km/h. ​Zo kan je opbouwen naar je nieuwe normaal en daar weer verder op werken.

Je lichaam zoekt balans

Je lichaam is steeds op zoek naar homeostase (oftewel balans). Als jij altijd hetzelfde doet, zal je lichaam zich niet moeten aanpassen om terug in balans te komen. Train jij met zwaardere gewichten of loop je sneller, moeten je spieren zich aanpassen en sterker worden zodat je lichaam terug in homeostase komt. Op die manier kan je progressie maken in je training!

Trainen met een personal trainer voor progressie

Heb je ondersteuning nodig in het opmaken van een trainingsprogramma waarbij je gegarandeerd vooruitgang zal blijven maken? Train dan samen met een opgeleide personal trainer die jou hierbij kan helpen.

Woon je in de buurt van Brasschaat en zou je wel graag door mij begeleid worden? Dat kan! Stuur me een bericht of boek een intakegesprek in via de reserveringspagina.